A program letölthető innen:

Skype, azaz hogyan telefonáljunk ingyen (Skype.com, CNET.com, hwsw.hu, index.hu)
2005. 2. 4
 
Évtizedeken át telefonhívást telefonvonalon lehetett csak lebonyolítani. Ez mára már csak a múlt. A telefonhívások jelentős része az Interneten keresztül történik az un. VoIP (Voice over Internet Protocol) segítségével. Adatot (és végül is a telefonbeszélgetés a digitális világban nem mást mint egy adathalmaz) az eszközök széles skálája továbbíthat: kábel, műhold, mobiltelefon, WiFi, stb.

Ennek az új világnak a legkiemelkedőbb „bajnoka” egyértelműen a Skype. 2004. október végén bejelentette a cég, hogy elérte az 1 millió egyidejű felhasználót. Ezzel a történelem leggyorsabban fejlődő kommunikációs eszköze címet is elnyerte. Eddig 2 milliárd percnyi beszélgetést folytattak a Skype technológia segítségével. 12,9 millió felhasználója van, a Skype szoftvert 28 millióan töltötték le a cég alapítása utáni első 14 hónap alatt.

A Skype szoftver segítségével az Interneten keresztül lehet telefonálni. A telefonálás maga ingyenes. A beszélgetés két olyan Skype felhasználó között jön létre, akik számítógéppel rendelkeznek, a számítógép gyors Internet hozzáféréssel rendelkezik, van benne hangkártya és csatlakoztatva van hozzá egy mikrofon. A Skype használatához szélessávú kapcsolat ajánlott, de modemes eléréssel is működik. Ha olyan személyt kívánunk hívni, aki a fenti felszereléssel nem rendelkezik, az is lehetséges, de ez már nem ingyenes. Hagyományos telefon (mobil vagy vezetékes) hívásáért már fizetni kell (a helyi távközlési vállalatok tarifáinál általában kedvezőbb árat). Ez a SkypeOut szolgáltatás. A feltöltés jelenleg erre alkalmas bankkártyával történik.

A Skype hálózat beszéd mellett szöveges üzenetek váltására és fájlok küldésére is használható. A Skype Windows XP, Mac OS X, Linux és Microsoft PocketPC operációs rendszerek alatt fut és a http://www.skype.com címről tölthető le. A Skype reklámmentes, a kommunikáció titkosítva van, tehát lehallgatni nem lehet (illetve nem éri meg). Nem utolsó szempont, hogy a program a tűzfalakat is tudja kezelni.

A Skype web oldaláról megtudható, hogy az ún. FastTrack technológiát használja (amelyet a Kazaa is használ) és a felhasználók gépeinek számítási és hálózati kapacitását használja föl. A Skype mindig képes kiválasztani a legnagyobb sávszélességet garantáló útvonalat. Ez a módszer igen olcsó, hiszen minél többen csatlakoznak a hálózathoz, annál nagyobb lesz a kapacitása.

A 2002-ben alapított, stockholmi központú Skype jelenleg zárt részvénytársaságként működik. A cég alapító befektetője az amerikai William H. Draper vállalkozásitőke-befektető által létrehozott Draper Investment Co. A Skype missziója egy egyszerű, megbízható és barátságos kommunikációs rendszer létrehozása. Jó lehetőséget biztosít a kapcsolattartásra barátok, családok, kollégák között, minden eddiginél egyszerűbb módon, és jobb hangminőségben.

A hirtelen fejlődés egy apró „megbotlást” is magával hozott. 2004. novemberében egy patch-el kellett előálljon a skype, mert biztonsági rést fedeztek fel a termékben. Egy bizonyos URL-re klikkelve a skype és azon keresztül az egész számítógép fölötti kontrol átvehető volt. A Skype gyorsan reagált, a legújabb verzió már nem engedi meg ezt a visszaélést.

Bár a Skype felhasználók tábora rohamosan nő, a cég nem ül a babérjain, állandóan fejleszti a SkypeIn szolgáltatást, amelynek révén a rendszer mindkét irányba átjárható lesz, azaz nem csak a Skype felhasználók kezdeményezhetnek hálózaton kívüli hívásokat, hanem őket is el lehet érni vezetékes vagy mobil telefonokról.

A Skype 2005-re egy Business verzió kiadását tervezi, amelyik konferenciahívások lebonyolítását is támogatni fogja. Ezen kívül publikál majd egy API-t (Application Program Interface), ami lehetővé teszi a világ sok milliónyi szoftverfejlesztője számára, hogy a skype-hoz kapcsolódó alkalmazásokat fejlesszenek.

Más cégek is fejlesztenek a Skype sikerére építve. Pl. a Siemens bejelentette, hogy elkészített egy olyan telefonadaptert, amelyik hagyományos telefonhívások mellett Interneten keresztül is tud hívni a Skype Net phone szoftverje segítségével. A Siemens Gigaset M34USB adapter egyelőre csak Európában kapható, 129 euróért. Az eladások növelése érdekében a Siemens 120 percnyi SkypeOut (skype-ról hagyományos készüléket lehet hívni a SkypeOut szolgáltatással) használatot is ad.

Az itthoni távközlési szolgáltatók magas percdíjaival szemben jó alternatíva lehet a Skype, amivel hálózaton belül ingyen, azon kívül pedig rendkívül olcsón telefonálhatunk. Erre egyre több magyar felhasználó ismeri fel ezt a lehetőséget, a Skype Technologies-től származó adatok szerint már több mint 59 ezer magyar regisztrálta magát a rendszerben. (forrás: Bodnár Ádám, www.hwsw.hu) A fejlesztők szerint bizonyos funkciókat majd fizetőssé akarnak tenni, de a céljuk az, hogy a beszélgetés mindig ingyenes maradjon.